Marszałek Struk gotuje
Mieczysław Struk, marszałek województwa pomorskiego podczas imprezy Pomorskie Smaki na Jarmarku św. Dominika dowiódł, że doskonale radzi sobie jako kucharz.
Przed sceną, na której marszałek w towarzystwie kucharzy z Pomorskiej Akademii Kulinarnej przygotowywał obiad z dwóch dań zgromadziła się liczna publiczność.
– Byłem nieco stremowany, nigdy nie gotowałem przed tak dużą publicznością, ale prywatnie lubię kucharzyć. Bardzo lubię też ryby w każdej postaci, a żona i córki uważają mnie za eksperta od ich przyrządzania. Dlatego bardzo się ucieszyłem, że panowie Krzysztof Szulborski i Andrzej Ławniczak z Pomorskiej Akademii Kulinarnej zaproponowali do prezentacji i degustacji właśnie zupę bursztynową, której bazą są ryby – łosoś i dorsz. Zupa bursztynowa poza tym, że wykwintna, jest niezwykle smaczna. Było to widać w czasie degustacji, kociołek został opróżniony błyskawicznie, więc sądzę, że mieszkańcy dobrze mnie ocenili jako kucharza – mówi Mieczysław Struk.
Na drugie danie marszałek przygotował pierogi z kaszanką i omastą z gęsiny. (rp)
2012-08-31 11:22:00
powrót
Dołącz do dyskusji na stronie
»