Samorząd województwa sfinansuje wielomilionową inwestycję SGGW
W Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie powstanie nowoczesne Centrum Badawczo-Rozwojowe Żywności i Żywienia. Decyzją Zarządu Województwa Mazowieckiego uczelnia otrzyma prawie 33 mln zł dofinansowania z RPO WM 2014-2020.
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie zainwestuje fundusze unijne w utworzenie nowoczesnego Centrum Badawczo-Rozwojowego Żywności i Żywienia. Będzie to przestrzeń do prowadzenia innowacyjnych badań nad żywnością i metodami jej wytwarzania. Skorzystają na tym przedsiębiorcy z branży spożywczej, a dzięki temu również mieszkańcy.
Uczelnia przeznaczy środki unijne na zakup nowoczesnej aparatury badawczej, drobnego sprzętu laboratoryjnego, ale też niezbędnego sprzętu komputerowego i specjalistycznego oprogramowania. Dofinansowanie pomoże w dostosowaniu budynku do potrzeb działalności centrum, m.in. modernizacji wentylacji, dostosowaniu instalacji wodno-kanalizacyjnej do nowej aparatury.
Specjalistyczny sprzęt uzupełni zaplecze naukowe wydziałów zaangażowanych w realizację prac nad bezpieczną żywnością – Wydziału Nauk o Żywności oraz Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Działalność centrum będzie wsparciem dla biznesu w opracowywaniu i wdrażaniu innowacyjnych produktów i usług na rynku rolno-spożywczym.
Będą to badania mające na celu produkcję bezpiecznej żywności o wysokiej jakości, zwiększanie efektywności produkcji, a także wzrost konkurencyjności polskiej żywności. Wsparcie obejmie głównie prace na rzecz rozwoju rynku mięsa, mleka i produktów mlecznych, przetwórstwa warzyw i owoców, piekarskiego, żywności prozdrowotnej, koncentratów spożywczych i sektora napojów.
Źródło: www.mazovia.pl
2018-01-10 22:46:00
powrót
Dołącz do dyskusji na stronie
»